به گزارش سلام لردگان
آيتالله محمدتقي مصباح يزدي رئيس مؤسسه پژوهشي و آموزشي امام خميني (ره) که در همايش سياسي جبهه پايداري جهت معرفي نامزد اصلح حضور يافته بود در ابتدا با بيان اينکه «بنده با بهره وجودي بسيار کم خود آمدهام تا در يک حماسه سياسي که مقام معظم رهبري به آن تأکيد داشتند، شرکت کنم»، گفت: شايد اکثر شما اين روايت را شنيده باشيد که مسلماني که به امور ساير مسلمانان اهتمام ندارد مسلمان نيست؛ معناي اين روايت اين نيست که هرکس به امور مسلمانان اهتمام نداشته باشد کافر و مرتد است و بايد حد ارتداد بر او اجرا شود بلکه معنايش اين است که آن شخص بهره کافي از اسلام نبرده است.
علامه مصباح يزدي با طرح اين سؤال که اسلام چيست؟ گفت: در يک جمله و به اختصار اسلام را تعريف ميکنم؛ اسلام عبارت است از راه رسيدن به سعادت حقيقي انسانها در دنيا و آخرت. عقيده ما اين است خدا انسان را براي کامل شدن و کاملتر شدن آفريده است و پيامبر مکرم اسلام راه را براي رسيدن به سعادت تعريف کرده است. اسلام در واقع تمام جهات ايجاد وجود انسان است که انسان را به حقيقت سوق ميدهد.
وي با بيان اينکه لازمه اهتمام انسان به امور ديگر مسلمانان ارتباط با انسانهاي ديگر است و اين همان بعد اجتماعي اسلام است، تأکيد کرد: مصداق آن روايت اين است که انسان در بعد اجتماعي اسلام فعال باشد و با ديگر انسانها ارتباط بگيرد. انسان بايد هر روز که از خواب برميخيزد به اين فکر باشد که چگونه به ديگران خدمت کند و چگونه ديگران و خود را در مسير سعادت هدايت کند. البته خدمت به انسانهايي که سعادت انسانها را سلب ميکنند و با سعادت انسانها دشمني ميکنند، خدمت نيست بلکه دشمني با انسانهايي است که ميخواهند به سعادت برسند.
اين استاد فلسفه با طرح اين سوال که اهتمام به امور مسلمانان يعني چه؟ گفت: انسان بايد چه دغدغهاي داشته باشد. اينکه ميگوييم انسان بايد دغدغه داشته باشد آيا معنايش اين است که انسان بايد در تمام امور ماترياليستي دغدغه داشته باشد؟
وي افزود: يکي از نيازهاي انسانها بحث غذا است. انسان نميتواند نسبت به گرسنگي انسان ديگر بيتفاوت باشد. يکي ديگر از نيازهاي انسان امنيت است، انسان نميتواند نسبت به امنيت ديگران بيتفاوت باشد؛ بنابراين ما نسبت به نيازهاي اقتصادي و مادي انسانها بايد دغدغه داشته باشيم.
«در ديگر کشورها بحث نيازهاي انسان اصولا روي نيازهايي است که دوام و اعتبارش تا هنگام مرگ است. مثلا تا هفتاد يا صد سال. اما سوال اين است آيا ممکن است انسان نيازي داشته باشد که اعتبارش به حيات جسمي او نباشد؟ بله ميشود، اين نياز، نياز ديني است. انسان به امنيت، غذا، مسکن و ديگر نيازهاي مادي تا زماني نياز دارد که در اين دنيا زنده باشد اما نيازش به دين اين طور نيست.»
وي با بيان اينکه نياز انسان به دين «اليومالاخر» است و قرآن در اين باره تاکيد داشته است، افزود: ما از آن عالم تجربهاي نداريم و به عقل ما هم نمي رسد که در آن عالم چه خبر است اما خداوند تمام انبيا را مقدمه رسالت پيامبر اسلام (ص) قرار داد تا پيامبر ما از آخرت و عالم ديگر براي ما بگويد.
آيتالله مصباح يزدي با بيان اينکه بايد دقت کرد که در صورت اشتباه در اين دنيا در آن دنيا هيچ راهي براي جبران نيست، افزود: آن عالم جاي توشه نيست. توشه براي اين دنياست. پس اگر کسي در آن دنيا دست خالي بود و گفت چه خاکي بايد بر سرم کنم، هيچ راهي نخواهد داشت.
وي با بيان اينکه مقصود ما از تلاش براي سعادت انسانها اين نيست که تعداد مسلمانان را زياد کنيم، خاطر نشان کرد: اينکه بگوييم مثلا يک ميليارد و نيم مسلمان بشود دو ميليارد، يعني چه؟ آنچه براي ما مهم است سعادت انسانهاست و سعادت، همان چيزي است که دين نام دارد و ما آن را اسلام ميگوييم.
آيتالله مصباح يزدي با بيان اينکه متناهي با نامتناهي هيچ نسبتي ندارند، افزود: حتي کسانيکه دوران دبيرستان را گذراندهاند ميدانند که نسبتي بين متناهي و نامتناهي نيست. يعني انساني که براي دين مردم و سعادت آنها خدمت ميکند، خدمتش نامتناهي است اما کسي که براي دنياي افراد خدمت ميکند خدمتش متناهي است.
وي با اشاره به دوران قبل از انقلاب اسلامي گفت: در آن دوران که بزرگترها يادشان است، مراسمات ديني تعطيل شده بود، خبري از روزهخواني نبود و اسلام اجرا نميشد اما انساني از تبار خاندان پيامبر و انبيا آمد که فرياد خداپرستي را در ايران بلند کرد و مردم را به اطاعت از خدا دعوت کرد و هر چه در دستش بود در طبق اخلاص گذاشت و براي خدا هديه کرد.
اين استاد اخلاق افزود: بعد از فرياد خداپرستي، ياران پاک که عده آنها کم بود به ياري امام (ره) شتافتند و امام را براي خدمترساني به اسلام کمک کردند.
آيتالله مصباح يزدي با بيان اينکه ياران امام براي همراهي با امام سر از پا نميشناختند گفت: بنده شاهد هستم که حتي ما چاپخانه پيدا نميکرديم تا بيانيههاي امام را چاپ کنيم؛ يادم هست فردي که اکنون هم زنده است، نيمه شب به خانه ما آمد و گفت که ميخواهد دستگاه چاپ بسازد. گفتم معلوم نيست که امام چنين تکليفي براي شما تعيين کرده باشد و دوم اينکه چگونه ميتوان با اين فرصت دستگاه چاپ ساخت؟ ايشان گفت بنده مامور به نتيجه نيستم و هر چه از دستم برآيد براي امام انجام خواهم داد.
وي تصريح کرد: امام (ره) جملهاي در آن دوران گفتند که نميدانم چه کسي به ايشان گفته بود آيا به ايشان اين جمله الهام شده بود يا نه؟ امام فرمودند ياران من در گهواره هستند و اکنون ما گهوارهايهاي امام را ميبينيم که چه کساني هستند.
آيتالله مصباح يزدي گفت: اگر کسي ادعا کند که دست کم 50 درصد از کارهاي خوبي که بعد از رحلت امام انجام شده، ثوابش براي امام است، حرف گزافي نزده است. بنده معتقدم اگر امام نبود شرايط طور ديگري رقم ميخورد آنها تاريخ را عوض ميکردند حجاب ممنوع ميشد و چه بلايي سر اسلام ميآمد. فکر ميکنم کارهايي که بعد از رحلت امام انجام ميشود نيمي از ثوابش براي امام باشد.
وي با بيان اينکه ما مامور به نتيجه نيستيم گفت: ما بايد به وظيفه خودمان عمل کنيم. اينکه نتيجه چه ميشود بحث ديگري است. مثلا در بحث تقليد از مراجع تقليد بايد گفت هرکسي از يک مرجع تقليدي تقليد ميکند، آيا اين اقدام به اين معناست که همه مراجع در همه امور درست فتوا ميدهند؟ نه اينطور نيست اما کساني که تقليد ميکنند وظيفهشان اين است که اعلم را پيدا کنند و از او تقليد کنند، حالا ممکن است در فتاوا اشتباه هم باشد اما اين دليل نميشود که افراد از مرجع تبعيت نکنند.
آيتالله مصباح يزدي با بيان اينکه ايران اسلامي اکنون به برکت انقلاب اسلامي معادلات جهاني را به هم ريخته و در امور علمي، فضايي و روابط بينالملل تا حدي تأثيرگذار است که آنها ميگويند اگر ايران نباشد مسائل جهاني حل نميشود، افزود: حالا اگر ما بخواهيم اهتمام به امور مسلمانان داشته باشيم فقط اين نيست که اگر پول داريم به فقرا بدهيم بلکه مهم اين است که به دين جوانان اهميت بدهيم. همانطور که مقام معظم رهبري فرمودهاند دشمنان به قلب جوانان ما حمله ميکنند و ميخواهند ايمانشان را از بين ببرند.
بايد کساني سر کار بيايند که دغدغه دين مردم را داشته باشند
وي افزود: بايد کساني سر کار بيايند که دغدغه دين مردم را داشته باشند و اجازه ندهند مسائل ديني کمرنگ شود و خدايي نکرده قوس نزولي داشته باشند. متأسفانه در برخي خواص ما خدمت و اهتمام به امور مسلمانان تنها در امور مادي و فيزيولوژي تعريف شده است در حاليکه براي سعادت انسانها بايد دين را به آنها عرضه کنيم.
اين استاد حوزه علميه قم با بيان اينکه خدمت به انسانها نيازمند تخصص است، افزود: اگر کسي ميخواهد به بيماري خدمت کند، بايد پزشک باشد. اگر کسي ميخواهد مسکن بسازد بايد تخصص داشته باشد اما آيا ممکن است فردي بدون تخصص به انسانها خدمت کند؟ بله کسي که تخصص ندارد ميتواند با رأي دادن به فرد اصلحي زمينه دينداري بهتر جامعه و سعادت بيشتر براي نه تنها 70 ميليون ايراني بلکه ملتهاي ساير کشورها را هم فراهم کند.
آيتالله مصباح يزدي در بخش پاياني سخنان خود، گفت: اگر فرد صالحي سرکار بيايد و دلش براي دين مردم بسوزد ميتواند خدمت زيادي به مسلمانان در همه ابعادي وجودش بکند.
وي به نيروهاي مذهبي و مؤمنان توصيه کرد که براي انتخاب نامزد اصلح هواي نفساني را کنار گذاشته و تحقيق کنند.
آيتالله مصباح يزدي افزود: اينکه کسي بگويد اگر فلاني سرکار بيايد پست من تضمين است، يا اينکه در انتخاب اصلح به دوستي و رفاقت اکتفاء کند کار اشتباهي کرده است چرا که بايد همه هواي نفس را کنار بگذارند و به اصلح رأي بدهند حتي اگر با آن فرد اصلح کدورت داشته باشند، هم دليل نميشود که به اصلح رأي ندهند.
وي با بيان اينکه عالم، عالم محدوديتهاست، افزود: با توجه به محدوديتها، فشارهاي داخل و خارج دشمن نبايد اين توقع باشد، کسي که سر کار ميآيد همه مشکلات را حل کند. چرا که بايد گفت از اول حضرت آدم تا کنون آيا کسي فردي را سراغ دارد که همه مشکلات را حل کرده باشد؟ لذا ما بايد توقع محدود و معقولي داشته باشيم تا دشمن سياه نمايي نکند.
آيتالله مصباح يزدي افزود: اينکه فردي براي يک دوره اصلح است، دليل نيست که براي دورههاي ديگر و يا پستهاي ديگر اصلح باشد و همينطور بايد گفت فردي که براي رياستجمهوري اصلح نيست دليل نميشود که بگوييم براي ديگر پستها و جاها اصلح نباشد، ممکن است فردي براي تخصص ديگري اصلح باشد.
اگر به دوستانتان در جبهه پايداري اعتماد کامل داريد نياز به تحقيق نيست
وي با اشاره به انتخاب گزينه اصلح توسط شوراي مرکزي جبهه پايداري گفت: اگر شما اين دوستانتان را در جبهه پايداري کاملاً مورد اعتماد ميدانيد، نيازي به تحقيق نيست اما اگر غير از اين است واجب شرعي است که تحقيق کنيد.
آيتالله مصباح يزدي خطاب به اعضاي حاضر در سالن سيد الشهدا گفت: شما موظف هستيد که اگر فرد صالحي غير از فرد منتخب اين گروه را پيدا کرديد به او رأي بدهيد چون شرعاً بايد اين کار را بکنيد.
وي همچنين گفت: البته اگر کسي فرد ديگري را بهتر از خودش ميداند و اصلح ميداند، اگر کانديدا شود خيانت کرده است ولو اينکه همه مردم از او بخواهند کانديدا شود.
اين استاد اخلاق حوزه علميه گفت: اين آقايان ماهها مطالعه کردهاند و زحمت کشيدهاند تا فرد اصلح را انتخاب کنند و به ديگران معرفي کنند اما شما بايد تحقيق خود را انجام بدهيد.
آيتالله مصباح يزدي با بيان اينکه مقام معظم رهبري به دليل محذوريت و جايگاهي که دارند صلاح نيست از فرد خاصي حمايت کنند و بر همين اساس است که ايشان از کسي حمايت نميکنند،افزود: البته وظيفه ما اينطور نيست ما بايد نامزد اصلح را بشناسيم و به ديگران معرفي کنيم تا بتوانيم زمينه خدمت به دين را فراهم کنيم.
وي با بيان اينکه انتخاب نامزد اصلح در يک گروه به معناي اين نيست که در ديگر گروهها فرد صالحي وجود ندارد، افزود: بنده اگر موفق به دعا کردن شوم تمام خدمتگذاران به انقلاب را دعا ميکنم، حتي بنده برخي از خدمتگذاران را به اسم دعا ميکنم چرا که اين افراد، افراد صالحي هستند که به کشور و انقلاب خدمت ميکنند. در کشور ما افراد صلاحي وجود دارند که دغدغه دارند و بنده به آنها احترام خاصي قائل هستم. مثلاً يک فرمانده ارتش که خدمت ميکند و صالح است، مورد احترام است و ما بايد آنها را دعا کنيم.
*شناخت اصلح دليلي بر بياحترامي به ديگر کانديداها نيست
آيتالله مصباح يزدي با بيان اينکه شناخت اصلح دليلي بر بياحترامي به ديگر کانديدا و خدايي نکرده توهين به آنها نيست، گفت: بنده با عمق دل براي برخي آقايان دعا ميکنم چرا که آنها خدمتگذار هستند پس بايد بدانيم شناخت اصلح منافاتي با احترام به ديگران و عدم بيمهري به آنها ندارد.
وي با اشاره به اهميت جايگاه ولايت فقيه و تدابير رهبر معظم انقلاب گفت: علت پيشگامي انقلاب، ولايت فقيه است. ببينيد مردم مصر سالها تلاش کردند اما چون ولايت فقيه نداشتند موفق نبودند پس بايد قدر ولايت فقيه را بدانيم.
رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني در پايان گفت: نکته آخر من اين است که ما بايد توسل به حضرت وليعصر را به عنوان يک نکته مهم و اساسي فراموش نکنيم.
منبع فارس